Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

ΠΟΣΗ…ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΑΝΤΕΧΕΙΣ; (ΜΕΡΟΣ Γ’)

 Ραδιενεργά απόβλητα είναι τα εναπομείναντα «άχρηστα» προϊόντα που προκαλούνται από δραστηριότητες με ραδιενεργές πηγές και ραδιενεργά υλικά. Ταυτόσημοι είναι οι όροι «ραδιενεργά κατάλοιπα» και «ραδιενεργά απορρίμματα».


Τα ιατρικά - νοσοκομειακά ραδιενεργά απόβλητα προέρχονται κυρίως από τα εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής, όπου ραδιοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε διαγνωστικές εξετάσεις (σπινθηρογραφήματα) ή θεραπείες. Τα απόβλητα αυτά είναι κυρίως:

Ραδιορυπασμένα αντικείμενα, όπως φιαλίδια, σύριγγες, ιματισμός ασθενών, που τα διαχειρίζεται το εξειδικευμένο προσωπικό των εργαστηρίων πυρηνικής ιατρικής



Ραδιενεργά εκκρίματα εσωτερικών ασθενών των νοσοκομείων-κλινικών που τα διαχειρίζεται το προσωπικό των εργαστηρίων πυρηνικής ιατρικής.

 Στα κέντρα ιωδιοθεραπείας καρκίνου του θυρεοειδούς με ιώδιο 131



Ραδιενεργά εκκρίματα εξωτερικών ασθενών, που έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις ή θεραπείες πυρηνικής ιατρικής, τα οποία απορρίπτονται από τις οικίες τους.

 Τα νοσοκομειακά απόβλητα πρέπει να οδηγούνται για επεξεργασία αδρανοποίησης υλικού σε ειδικές μονάδες ενώ όλα πρέπει να οδηγούνται στη μόνη στην Ελλάδα περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (έναντι χρέωσης ανα τόνο αποβλήτων).




Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά να απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα τα νοσοκομειακά απόβλητα.

Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που η εναπόθεσή τους γίνεται μέσω των αστικών αποβλήτων εγκυμονώντας  κινδύνους για την δημόσια υγεία. Τρανταχτό παράδειγμα το περιστατικό στον ΧΥΤΑ Φυλής το 2013 με 8 τόνους νοσοκομειακά απόβλητα. Το περιστατικό κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρό, και λόγω της ύπαρξης ραδιενεργών υλικών (προφανώς απόβλητα από ραδιοθεραπείες), και όπως ενημέρωσε η ειδική υπηρεσία του δήμου «η εγκατεστημένη διάταξη ελέγχου ραδιενέργειας κατέγραψε εκπομπές ακτινοβολίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του φυσικού υποβάθρου».

Υπάρχουν χώροι σε διάφορες εγκαταστάσεις (π.χ. εργοστάσια, στρατόπεδα), όπου είναι αποθηκευμένα ραδιενεργά υλικά και τα οποία χρήζουν διαχείρισης ως απόβλητα. Ενδεικτικά αναφέρεται η αποθήκευση αποξηλωμένων ραδιενεργών αλεξικέραυνων, δοχεία με ραδιορυπασμένη σιδηρόσκονη, παλαιά ταχύμετρα στρατιωτικών οχημάτων με ράδιο, μηχανές αεροσκαφών με θόριο, αντικείμενα με απεμπλουτισμένο ουράνιο κλπ.

Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα χώροι διάθεσης (δηλαδή μόνιμης και οριστικής εναπόθεσης, χωρίς πρόθεση επανάκτησης) ραδιενεργών αποβλήτων. Το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την ίδρυση εγκατάστασης διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας δυστυχώς ασχολείται μόνον με τις επιδοτήσεις της τιμής του φυσικού αερίου ή με τις αμαρτωλές συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ιδιαίτερα κερδοφόρα διαδικασία της ανακύκλωσης.

Εξάλλου το νομικό πλαίσιο υπάρχει.

Νόμος 4042/2012 Ποινική προστασία του περιβάλλοντος − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ − Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ

Μένει μόνο η βούληση για την εφαρμογή του και σε ‘’ημετέρους’’.


Άρθρο του υπ.βουλευτή με την Ελλήνων Συνέλευσις Μπλιάτσιου Αντώνη.




BLOGSPOT   FACEBOOK ΚΑΛΥΨΩ  INSTAGRAM KALYPSW TWITTER KALYPSW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου