Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Η Κίνα Ξεφορτώνεται Τα Ομόλογα (Δημόσιο Χρέος) Των ΗΠΑ !!

 

© AP Photo / Kin Cheung


Περιουσιακό στοιχείο κινδύνου: Η Κίνα πούλησε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ, 23 Ιουλίου – RIA Novosti, Natalia DembinskayaΟι συμμετοχές της Κίνας στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έπεσαν κάτω από το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά σε 12 χρόνια. Οι μεγάλης κλίμακας αντιρωσικές κυρώσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στο κύριο αποθεματικό νόμισμα. Ούτε ο πληθωρισμός, που έσπασε ρεκόρ εδώ και 40 χρόνια, δεν προσθέτει αισιοδοξία. Την ίδια στιγμή, όχι μόνο το Πεκίνο έχει χάσει απότομα το ενδιαφέρον του για τα ομόλογα – και άλλες Κεντρικές Τράπεζες τα ξεφορτώνονται.
.
Λιγότερο από ένα τρισεκατομμύριο
.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Μάιο, το κινεζικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε αμερικανικό δημόσιο χρέος ανήλθε σε 980,8 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 23 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν 100 από πέρυσι. Δηλαδή, το ψυχολογικό σημάδι ενός τρισεκατομμυρίου είναι ήδη πίσω μας.
.
Το Πεκίνο μειώνει τις επενδύσεις σε ομόλογα εδώ και αρκετά χρόνια. Το έναυσμα ήταν ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον και αργότερα ο τεχνολογικός πόλεμος. Από το ανώτατο όριο των 1,32 τρισεκατομμυρίων τον Νοέμβριο του 2014, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια. Και μέχρι τον Ιούνιο του 2019, η ηγεσία μεταξύ των ξένων κατόχων κρατικού χρέους των ΗΠΑ πέρασε στην Ιαπωνία.
Είναι περίεργο ότι το Τόκιο έχει επίσης αυτό το ποσοστό σε χαμηλό δύο ετών – 1,212 τρισ.
.
Η εμπιστοσύνη υπονομεύεται
.
Το πάγωμα των διεθνών αποθεμάτων της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων είχε αποτέλεσμα.
Μια πιθανή αρπαγή περιουσιακών στοιχείων ανάγκασε τη δεύτερη οικονομία του κόσμου να σκεφτεί. Οι Κινέζοι φοβούνται ότι σε περίπτωση περιφερειακής στρατιωτικής σύγκρουσης ή άλλης κρίσης, οι Αμερικανοί θα τους κάνουν το ίδιο. Σε μια έκτακτη συνεδρίαση τον Μάιο, οι οικονομικές αρχές συζήτησαν πώς να προστατεύσουν περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποταμιεύσεις.
.
Οι συστάσεις συνοψίζονται στην ανάγκη διαφοροποίησης περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, επιτάχυνσης της διεθνούς αναγνώρισης του κινεζικού νομίσματος, αύξησης της χρήσης του ψηφιακού γιουάν στις διασυνοριακές πληρωμές και γενικά καταστροφής της χρηματοπιστωτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ με κάθε δυνατό τρόπο.
.
Τα τελευταία 20 χρόνια, το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στα εθνικά αποθέματα του Πεκίνου έχει ήδη μειωθεί κατά ένα τέταρτο – στο 56 τοις εκατό, ενώ ο χρυσός έχει τριπλασιαστεί – σε σχεδόν δύο χιλιάδες τόνους.
.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αγγίξει τα κινεζικά αποθέματα. Αυτό θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και εμπορίου: η ΛΔΚ έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια και στενούς οικονομικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά το Πεκίνο θα συνεχίσει να αποσύρει κεφάλαια από τα ταμεία.
.
Το τρισεκατομμύριο που κατέχει η Κίνα σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου σταδιακά «διαλύεται». Οι Κινέζοι διαφοροποιούν ενεργά το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, δημιουργούν ένα συναλλαγματικό αποθεματικό σε γιουάν για να ανταγωνιστούν το δολάριο και να στηρίξουν άλλες οικονομίες που αντιμετωπίζουν αστάθεια.


.
Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed, μαζί με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, βλάπτουν επίσης την αγορά χρέους των ΗΠΑ. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται και οι επενδυτές που τα πουλούν μέχρι τη λήξη χάνουν χρήματα. Δεν έχει νόημα να αγοράζουμε τίτλους με απόδοση 3% με την επιτάχυνση του πληθωρισμού του δολαρίου στο εννέα.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς κατά 50 μονάδες τον Μάιο και κατά άλλες 75 μονάδες τον Ιούνιο σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αυξήσεις τιμών ρεκόρ. Από την προσεχή συνεδρίαση του Ιουλίου, η Wall Street αναμένει παρόμοια απόφαση.
.
Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό 40 ετών. Ο κύριος λόγος είναι η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν το χαρακτήρισε «κατάρα». Και είπε: είναι καλύτερα να μην υπολογίζουμε στο γεγονός ότι στο εγγύς μέλλον τα τρόφιμα και τα καύσιμα θα γίνουν φθηνότερα. Και για όλα φταίει η Ρωσία.
.
Ο πραγματικός λόγος ονομάστηκε στο Bloomberg. «Τα πάντα έχουν αυξηθεί απότομα στην τιμή λόγω των υψηλών τιμών ρεκόρ της ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά από κακοσχεδιασμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας», επισημαίνει το πρακτορείο.
.
Η γενική τάση
.
Το Πεκίνο δεν είναι το μόνο που εγκαταλείπει το δολάριο. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της UBS για τις 30 κορυφαίες κεντρικές τράπεζες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, όλες διαφοροποιούν ενεργά τα περιουσιακά τους στοιχεία. Εκτός από την Κίνα και την Ιαπωνία, οι επενδύσεις σε ομόλογα μειώνονται από τη Σαουδική Αραβία και τη Βραζιλία. Οι ειδικοί σημειώνουν: οι ξένες επενδύσεις στο εθνικό χρέος των ΗΠΑ μειώνονται τόσο γρήγορα τους τελευταίους έξι μήνες όσο και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και με την έναρξη της πανδημίας.
.
«Βλέπουμε μια σταδιακή διάβρωση του δολαρίου», λέει ο Massimiliano Castelli, επικεφαλής στρατηγικής για τις παγκόσμιες κυρίαρχες αγορές της UBS. «Η εικόνα είναι ένα πολυπολικό νομισματικό σύστημα».
.
Η μελέτη έδειξε ότι οι διαχειριστές αποθεματικών αναζητούν εναλλακτικές λύσεις: μετοχές, πράσινα ομόλογα και χαρτιά με προστασία από τον πληθωρισμό. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι τα χαρτοφυλάκια τους έχουν γίνει πιο διαφοροποιημένα.
Το δολάριο αντιπροσώπευε λίγο λιγότερο από το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, σε σύγκριση με το 65% την ίδια περίοδο το 2016, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το δολάριο εξακολουθεί να είναι το κύριο αποθεματικό νόμισμα. Ωστόσο, η αντίδραση των ΗΠΑ στις γεωπολιτικές επιδεινώσεις μπορεί τελικά να του στερήσει την κυριαρχία του.
.
Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: εάν το ενδιαφέρον των ξένων για τα ομόλογα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, τα επιτόκια σε αυτά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Και θα γίνει πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί το απίστευτα διογκωμένο δημόσιο χρέος. Καθώς και να ανταπεξέλθει σε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο καλύπτεται κυρίως από την πώληση τίτλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ …

ΗΠΑ. Καλπάζει ο ετήσιος πληθωρισμός. Από το 1981 είχε να φτάσει στο 9,1% !

Επικίνδυνη ζώνη: το ΔΝΤ είδε απειλή για το δολάριο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Χρεοκόπησε η Ρωσία;

Η Ρωσία έσπασε την “παγκόσμια συμφωνία” με ΗΠΑ: Αναβίωσε τον Κανόνα του Χρυσού – “Αιτία πολέμου” για δολάριο και ευρώ

Στη Γερμανία προειδοποιούν για «τέλεια καταιγίδα» για το ευρώ. Το δολάριο ανέβηκε πάνω από το ευρώ για πρώτη φορά από το 2002.

Πούτιν: Η Δύση έχασε τον πόλεμο – Ριζική κατάρρευση της αμερικανικής παγκόσμιας Τάξης! (vid)

ΠΗΓΗ : 👇👇




ΩΣ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑ ΘΑ ΜΕΝΕΙΣ ΑΔΡΑΝΗΣ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΙΣ: ΑΡΚΕΤΑ!ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!





ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου