ΠΟΙΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ «ΕΛΕΗΣΕ» Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΣ ΔΑΝΕΙΑ ΜΙΣΟΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ;
Σκανδαλώδες κούρεμα μισό δισ. στα δάνεια των πλούσιων Ελλήνων έκανε η Τράπεζα Πειραιώς με τη βοήθεια εταιρείας του γνωστού εφοπλιστικού οµίλου της οικογένειας Λογοθέτη
Όπως αποκάλυψε μεγάλη έρευνα του Documento, τέσσερις από τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες παρά την τεράστια οικονομική τους επιφάνεια σε ό,τι αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις, λειτούργησαν ως μπαταχτσήδες φτάνοντας να πληρώσουν ψίχουλα σε σχέση με το ύψος των δανείων που είχαν πάρει. Να λοιπόν ποιές είναι:
Λεντούδης δανείζεται, Λεντούδης πουλάει και αγοράζει
Οικογένεια Λεντούδη: 130 εκατ. δολάρια δανείστηκε το 2008 για να αγοράσει τρία πλοία. Κατέληξε το 2015 να πληρώνει μόνο 11,1 εκατ. δολ.
Τον Ιούνιο του 2008 (γίνονται δύο προσθήκες στο δάνειο το 2009 και ακόμη μία το 2011) εταιρείες συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λεντούδη υπογράφουν δανειακή σύμβαση ύψους 130 εκατ. δολαρίων με τη Marfin Egnatia Bank (Marfin Popular Bank Co Ltd). Πρόκειται για τις εταιρείες Go Friendship Maritime Company SA, Go Public Maritime Company SA, Go Star Maritime Company SA και Trade Marine Company SA. Μεταξύ άλλων, τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά τριών πλοίων («Go Public», «Go Star», «Go Trader»). Το δάνειο έχει περάσει πλέον στην Τράπεζα Πειραιώς όταν εκείνη τον Ιανουάριο του 2015 το πουλάει στην εταιρεία Baywest Business Ltd (BW), συμφερόντων του ομίλου Λογοθέτη.
Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2015, η BW με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και μοναδικό μέτοχο τον Μιχ. Λογοθέτη υπογράφει συμφωνητικό προς όφελος δύο εταιρειών συμφερόντων Λεντούδη. Ο λόγος για την Go Public Maritime Company SA (αρχικός οφειλέτης του δανείου των 130 εκατ. δολαρίων) και την Evalend Shipping Company SA, κύριο όχημα των εταιρειών του εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη.
Νομική σύμβουλος της Evalend εμφανίζεται να υπογράφει στο συμφωνητικό εκ μέρους του συνόλου των εταιρειών. Επί της ουσίας προκύπτει ότι η εταιρεία Evalend διαχειρίζεται (manager) τις άλλες εταιρείες, οι οποίες φαίνονται από τα έγγραφα της BW να έχουν έως και την ίδια διεύθυνση αλληλογραφίας στο κέντρο της Αθήνας.
Τον Μάρτιο του 2015 είχε προηγηθεί μνημόνιο συμφωνίας (Memorandum of Agreement – MoA) μεταξύ της εταιρείας Marine Spirit SA με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ και των εταιρειών Go Star Maritime Company SΑ, Go Public Maritime Company SA και Trade Marine Company SA. Οι τελευταίες είναι συμφερόντων Λεντούδη και οι αρχικοί οφειλέτες του δανείου των 130 εκατ. δολαρίων.
Η Marine Spirit λοιπόν εμφανίζεται ως αγοράστρια, ενώ διορίζει ταυτόχρονα ως αγοράστριες τις εταιρείες Go Pub Shipping SA (Liberia), Go Skar Shipping SA (Liberia) και Nikiforos Shipping SA (Liberia). Και αυτές συμφερόντων Λεντούδη. Τα τρία πλοία αγοράζονται συνολικά αντί 11,1 εκατ. δολαρίων, χρήματα που καταλήγουν στην Baywest του ομίλου Λογοθέτη. Εκείνος θα απαλλάξει έτσι πλήρως τις εταιρείες Λεντούδη από το «κόκκινο» δάνειο των 130 εκατ. δολαρίων. Επί της ουσίας δηλαδή ο Λεντούδης δανείστηκε 130 εκατ. δολάρια το 2008 για να αγοράσει τρία πλοία, τα οποία όμως πουλάει το 2015 σε εταιρείες συμφερόντων του αντί 11,1 εκατ. δολαρίων. Τα λεφτά όμως τα παίρνει η BW του Λογοθέτη που έχει αγοράσει το «κόκκινο» δάνειο από την Πειραιώς, όπου τα πλοία είχαν μπει υποθήκη. Οπως προκύπτει και από τον τραπεζικό λογαριασμό της Baywest στη γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg, εταιρείες συμφερόντων Λεντούδη πιστώνουν το 2015 στον λογαριασμό της ποσό ύψους 10.327.387,41 δολαρίων. Την ίδια στιγμή ο Λεντούδης συνεχίζει εντελώς προκλητικά τις μπίζνες του. Αφού του έχουν κουρέψει κατά εκατομμύρια ευρώ το «κόκκινο» δάνειο, εμφανίζεται να παραγγέλνει τα τελευταία δύο χρόνια τάνκερ συνολικής αξίας σχεδόν 300 εκατ. δολάρια.
Το «κόκκινο» δάνειο που έχασε το χρώμα του
Οικογένεια Μαδιά: 72 εκατ. δολάρια δανείζεται η εφοπλιστική οικογένεια και πληρώνει 10,5 εκατ.
Τον Ιούλιο του 2014 η BW αγοράζει από την Πειραιώς το «κόκκινο» δάνειο των 72 εκατ. δολαρίων συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Μαδιά που είχε λάβει το 2008 από τη Marfin Egnatia Bank μέσω δύο εταιρειών συμφερόντων της (Lucky Julios SA, Thalassa Maritime Inc). Το δάνειο σχετιζόταν με το πλοίο «Captain Evangelos N.M.».
Σύμφωνα με ιδιωτικό συμφωνητικό (Δεκέμβριος 2014) μεταξύ της BW και των εταιρειών (αρχικοί οφειλέτες) συμφερόντων Μαδιά με εταιρικό εγγυητή την Chian Spirit Maritime Enterprises Inc. (οικογένεια Μαδιά) και προσωπικούς εγγυητές τους εφοπλιστές Παναγιώτη και Νικόλαο Μαδιά, δίνονται 6.250.000 δολάρια σε μετρητά. Ακόμη ποσό 4.330.388,72 δολαρίων δίνεται ως cash collateral. Τα χρήματα αυτά, όπως προκύπτει με έγγραφα, πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της Baywest Business Limited (όμιλος Λογοθέτη) στη γερμανική Berenberg. Το σύνολό τους ανέρχεται στα 10.580.388,72 δολάρια. Η εφοπλιστική οικογένεια Μαδιά δηλαδή δανείζεται 72 εκατ. δολάρια το 2008 και ύστερα από χρόνια αγοράζει ξανά το δάνειο από την BW του Λογοθέτη αντί 10,5 εκατ. δολαρίων.
Από τους πιο πλούσιους και πιο «κουρεμένους» καραβοκύρηδες
Εφοπλιστικός όμιλος Τσάκου: 200 εκατ. ευρώ χρωστούσαν οι αρχικοί οφειλέτες των δανείων, για τα οποία συμφωνούν να πληρώσουν σχεδόν 35 εκατ.
Το 2008 η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Τσάκου Pigadia Investment Company παίρνει δάνειο 42.712.500 ευρώ από τη Marfin Egnatia. Δεν πληρώνει όμως και το ανεξόφλητο ποσό γίνεται 43.894.383,59 ευρώ. Το 2008 η εταιρεία Seabourne Shipping (συμφερόντων ομίλου Τσάκου) παίρνει δάνειο 15 εκατ. ευρώ από τη Millennium Bank SA. Δεν πληρώνει και το ανεξόφλητο ποσό είναι 16.933.712,17 ευρώ. Η Metochi Investment Company Limited πήρε δάνειο 2.465.000 ευρώ (έφτασε τα 2.491.455,01 ευρώ) από τη Marfin. Ολα τα άνω δάνεια που είχαν δοθεί για την αγορά μετοχών στη MIG και την Τράπεζα Κύπρου ξεπερνούν συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ και πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Ερχεται λοιπόν η BW του Λογοθέτη και τα αγοράζει.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Baywest και οι εταιρείες Pigadia Investment Company, Seabourne Shipping και Metochi Investment Company, με εγγυητή την εταιρεία-κορμό του ομίλου Τσάκου (Tsakos Shipping and Trading SA) υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό. Σε αυτό οι εταιρείες (αρχικοί οφειλέτες των δανείων άνω των 63 εκατ. ευρώ) συμφωνούν να πληρώσουν 19 εκατ. ευρώ στην Baywest του ομίλου Λογοθέτη. Συμφωνείται η καταβολή μετρητών ύψους 8.763.460 ευρώ, ποσό πίστωσης ύψους 9 εκατ. ευρώ (σε 24 δόσεις των 375.000 με τελευταία στις 17.9.2021). Καταθέσεις ύψους 8.792.014,33 ευρώ από τη Seabourne εντοπίζονται στον λογαριασμό της BW στην Πειραιώς.
Μπίζνες με ακίνητα και πλοία
Συνολικά 16 εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Τσάκου (π.χ. Amon Entreprises, Avlum Enterprises, Epico Enterprises κ.ά.) εμφανίζονται να έχουν λάβει δάνεια συνολικού ποσού άνω των 56 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Marfin Egnatia που σχετίζονταν με αγορές ακινήτων. Τα δάνεια δεν αποπληρώθηκαν, κατέστησαν «κόκκινα» και πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς. Η ΒW αφού τα αγόρασε τα πούλησε πίσω στους ίδιους οφειλέτες με εγγυητή στο συμφωνητικό που υπογράφηκε την Tsakos Shipping and Trading SA. Το τίμημα φαίνεται να άγγιξε τα 18 εκατ. ευρώ με προκαταβολή 2 εκατ. ευρώ. Προκύπτουν και πιστώσεις από εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας στον λογαριασμό της Baywest του Μιχ. Λογοθέτη στην Berenberg Bank. Σε αρκετές εταιρείες εμφανίζεται ως στέλεχος ο Νίκος Τσάκος.
Το 2008 οι εταιρείες Aenaos Maritime Co Ltd και Uranos Shipping Inc, συμφερόντων Τσάκου, παίρνουν δάνειο 85 εκατ. δολαρίων από την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, της αγοράς των πλοίων «Aeanos» και «Anarchos». Η BW αγοράζει το δάνειο από την Πειραιώς και τα πλοία εμφανίζονται να ανήκουν τον Φεβρουάριο του 2015 στην εταιρεία Anarchos Shipping Limited, συμφερόντων της BW του ομίλου Λογοθέτη. Τα πλοία πουλήθηκαν αντί 9,5 εκατ. δολαρίων («Aenaos») και 8,5 εκατ. δολαρίων («Anarchos»). Τον ίδιο μήνα υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό της BW με τις εταιρείες Aenaos Maritime Co Ltd, Uranos Shipping Inc με εγγυητή την Entrust Maritime, συμφερόντων ομίλου Τσάκου, και προσωπικούς εγγυητές τούς Ηλία και Αλέξανδρο Τσάκο.
Πώς «εξαφανίστηκε» το 80% του δανείου;
Οικογένεια Λαιμού: 42 εκατ. ευρώ το ύψος του δανείου της οικογένειας για το οποίο εμφανίζεται να δίνει στην εταιρεία Λογοθέτη μόλις 7,2 εκατ.
Στο χαρτοφυλάκιο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ των «κόκκινων» δανείων που αγοράζει ο όμιλος Λογοθέτης από την Πειραιώς βρίσκεται και δάνειο 42 εκατ. ευρώ της εφοπλιστικής οικογένειας Λαιμού.
Το είχε πάρει το 2008 (γίνονται και περαιτέρω δανειακές συμφωνίες έως το 2012) από τη Marfin Egnatia Bank μέσω εταιρειών συμφερόντων της (Navalseas Marine Company Limited, Music Maritime Limited) και σχετιζόταν με το πλοίο «C Harmony».
Η BW υπογράφει ιδιωτικό συμφωνητικό (Ιανουάριος 2015) με τους αρχικούς οφειλέτες. Ως διαχειριστής (manager) εμφανίζεται η εταιρεία Blossom Maritime Corporation, συμφερόντων οικογένειας Λαιμού, ενώ ως προσωπικός εγγυητής μπαίνει ο Γιώργος Λαιμός.
Καταβάλλονται μετρητά 4.375.000 δολάρια και 3.428.003,34 δολάρια (cash collateral).
Τα συγκεκριμένα ποσά, όπως προκύπτει μέσω εγγράφων, πιστώθηκαν από εταιρείες συμφερόντων Λαιμού στον λογαριασμό της BW στη γερμανική Berenberg Bank.
Συμπέρασμα: για δάνειο 42 εκατ. ευρώ ο δανειολήπτης εμφανίζεται να δίνει στην εταιρεία Λογοθέτη που το αγόρασε από την Πειραιώς 7,8 εκατ. ευρώ
Πηγή: documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου