Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Σχέδιο διάσπασης των Ελληνικών Δυνάμεων – Τι ζητούν οι Τούρκοι για να μην αρχίσουν από Καστελόριζο

Απειλούν ακόμα και για Αύγουστο...

kalin

 εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε σημερινή συνέντευξή του, έθεσε ως αντικείμενο διαλόγου με την Ελλάδα τα «πάντα όλα», αν μας επιτρέπετε την φράση του αείμνηστου, Νίκου Αλέφαντου: Ζητήματα Αιγαίου, νησιών, θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, θέμα ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, εκλογή μουφτή στην Θράκη, θεολογική σχολή Χάλκης.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ιμπραχίμ Καλίν ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντά της και πρόσθεσε ότι η τριμερής στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που έλαβαν έπειτα από το τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς ο διεθνής παράγοντας δεν επιθυμεί πόλεμο Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς θα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή, δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές για το μέγεθός της Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Καλίν εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν χωρίς διαμεσολαβητές. Επίσης, ο Εκπρόσωπος του Ερντογάν υπενθύμισε ότι από το 2002 είχαν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 60 γύροι διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες συζητήθηκαν διμερή θέματα, η υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας και άλλα θέματα. Όπως είπε, ταυτόχρονα έγιναν πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών αρχών, προσθέτοντας ότι αυτές πραγματοποιούνται κατά διαστήματα.

«Ο Πρόεδρός μας επέδειξε μια πολύ εποικοδομητική στάση. Ειπώθηκε ότι στο πλαίσιο αυτών των όρων μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να τις συνεχίσουμε και εμείς τις ξεκινήσαμε σε εκείνο το πλαίσιο. Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορές απόψεων. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις γι αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα διά της διπλωματίας», πρόσθεσε. 

«Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση αλλά ταυτόχρονα με ισχυρή ηγεσία με όραμα μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα”, συνέχισε.

Σε ερώτηση για την ανατολική Μεσόγειο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι θέλουν να είναι θάλασσα… ειρήνης και στηρίζουν τον δίκαιο διαμοιρασμό (σ.σ. όπως θεωρεί η Τουρκία τι είναι δίκαιο) των υδρογονανθράκων εκεί.

Αυτά όλα ζητά η Τουρκία για να μην ξεκινήσει αυτό που έχει προαναγγείλει στον Ελληνικό Ζωτικό Χώρο.

Η διγλωσσία της Άγκυρας είναι πρωτοφανής, αφού, από την μία ο Καλίν ζητά διάλογο για όλα φυσικά τα θέματα, ενώ εκκρεμεί μόνο η υφαλοκρηπίδα και από την άλλη η Άγκυρα δηλώνει πως είναι έτοιμη για γεωτρήσεις στην Ελληνική ΑΟΖ, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Μάλιστα, υπάρχει η εντύπωση πως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν κοντά στο Καστελόριζο, αλλά δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν ταυτόχρονα σε 2-3 σημεία, προκειμένου να διασπάσουν τις Ελληνικές Δυνάμεις.


Όλο αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας ανακαλεί στη μνήμη ένα ηχητικό του Αρτέμη Σώρρα, προέδρου της Ελλήνων Συνέλευσις και μοναδικού αυτή την χρονική στιγμή πολιτικού κρατουμένου στην χώρα μας, ο οποιός είχε πεί πως έρχονται πολύ άσχημα γεγονότα για την χώρα μας και πρέπει όλοι οι Έλληνες να γρηγορούμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου