Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μεθόδευσε αιφνιδίως χωρίς ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμούς εκχώρησης με ΣΔΙΤ του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας, το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της ΕΥΔΑΠ (Μόρνο, Εύηνο, Υλίκη, δίκτυο) σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Αττική, την ώρα που τα διανεμόμενα κέρδη της εταιρείας σε μετόχους αυξήθηκαν στο 70% και της ζητούνται για πρώτη φορά σε ρευστό 266 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ Παγίων, κατήγγειλε o εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., εξήγησε ο κ. Αλεξανδράκης. Συνοπτικά, σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας μας, όλα τα νερά που έρχονται και υδροδοτούν την Αττική, με την ΕΥΔΑΠ να τα διυλίζει, να τα διαχειρίζεται και να υδροδοτεί πολίτες και επιχειρήσεις. Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται εδώ και 70 χρόνια αυτά τα νερά, που παρέχει αδιάλειπτα χωρίς προβλήματα. Η δυσκολία διαχείρισης είναι πάρα πολύ μεγάλη, απαιτεί εξαιρετική τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία. Και η ΕΥΔΑΠ είναι η μοναδική επιχείρηση που την διαθέτει. Είναι σημαντικό να τονιστεί ο ρόλος της φυσικής ροής νερού στο δίκτυο (δηλαδή λόγω των υψομετρικών διαφορών), καθώς χωρίς αυτή θα απαιτούντο πολύ ενεργοβόρα αντλιοστάσια με πολύ μεγάλο κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί αυτό το δίκτυο.
Ενώ λοιπόν είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια και έχει δοθεί παράταση ενός έτους, μονομερώς το υπουργείο αποφάσισε να εκχωρήσει το ΕΥΣ σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ. Ο κ. Αλεξανδράκης θύμισε ότι υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν τους υδάτινους πόρους της ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο εγχώριες εταιρείες, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές που προσπαθούν εδώ και χρόνια να μπουν στην ελληνική αγορά. Ξεκινούν έτσι τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί για τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με κοινό χαρακτηριστικό ότι στοιχίζουν 138.424 ευρώ ο καθένας, ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο πάνω από το οποίο θα έπρεπε να γίνει ανοιχτή διαδικασία. Είναι έκθετος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, υπάρχει μεθόδευση για την εκχώρηση του ΕΥΣ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Ταυτόχρονα:
- Η ΕΥΔΑΠ Παγίων, που στην ουσία είναι το υπουργείο, έρχεται και ζητάει από την ΕΥΔΑΠ εντελώς αυθαίρετα 266 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2019, για το νερό που της χορηγούσε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, για αυτά γινόταν συμψηφισμός. Τώρα, τα ζητούν, την ώρα που έρχονται και πέρνουν και το ΕΥΣ, που θα απομειώσει την αξία της εταιρείας.
- Το Υπερταμείο, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσαν αυξημένα μερίσματα στους μετόχους, το 70% των κερδών της ΕΥΔΑΠ. Φαίνεται ότι έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να μοιράζουν χρήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αλεξανδράκης υπογράμμισε εξάλλου ότι πλην της Αττικής και του μητροπολιτικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, τίθενται μεγάλα ζητήματα και για τις τοπικές κοινωνίες των άλλων τριών νομών στους οποίους εκτείνεται το ΕΥΣ, καθώς έχουν λόγο για τα αποθέματα των περιοχών τους, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε καμία συζήτηση μαζί τους.
Τόνισε μάλιστα πως είναι σίγουρο ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν τις τιμές του νερού, όλα αυτά τα κόστη θα μετακυληθούν στον τελικό καταναλωτή. Μειώνονται τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, απομειώνεται η αξία της με την αφαίρεση των λειτουργικών κομματιών της, είναι προφανές ότι θα συμβεί.
Η ΕΥΔΑΠ προσφέρει νερό εξαιρετικής ποιότητας, δεν συγκρίνεται με αυτό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς ποτέ εδώ και 70 χρόνια να υπάρξει πρόβλημα στην παροχή του στην Αττική, επανέλαβε ο κ. Αλεξανδράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου